Bilgisayarların çoğu zaman içinde sorun çıkarırlar. Profesyonel yardım için para ödemek istemiyorsanız, ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğinizi ve ne yapabileceğinizi bilmenizde fayda var.

İşte bozulması en kolay bilgisayar donanımları ve yapmanız gerekenler...

İşletim sistemi
İşletim sistemi, tabi ki bir donanım değil, ancak bozulma ihtimali en yüksek sistem öğelerinden bir tanesi. Bunun en sık rastlanan nedenleri ise yanlış sürücüler ve zararlılar.

Güç kaynağı
Ucuz elektronik bileşenlere sahip olan güç kaynakları, bozulmaya en yatkın bilgisayar donanımlarından bir tanesi. Güç kaynağınızın ömrünü tamamladığını aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz:

- Sisteminizin açılmaması.

- Ani yeniden başlamalar ve kilitlenmeler.

- PC'nizdeki bazı bileşenlerin çalışmaması.

- Fanın durması nedeniyle PC'nizin aşırı ısınması.

- Kasanızın elektrik kaçağı yapması.

- Duman.

PC'nizin diğer parçalarına zarar gelmediyse, sadece yeni bir güç kaynağı satın alarak PC'nizi onarabilirsiniz.

Sabit disk
Sabit disklerde birçok hareketli parça bulunmaktadır. Disk içerisindeki tabakalar, dakikada binlerce kez dönerler. Okuma ve yazma kafası ise verileri okumak ve yazmak için durmadan hareket eder. Diskinize gelecek herhangi bir darbe, plakalar üzerinde üzerinde çizik oluşmasına ve diskinizin kullanılmaz hale gelmesine neden olabilir.

Kritik sabit disk sorunlarında diskinizden sıradışı sesler gelebilir. Genel olarak sağlıklı olmayan bir sabit disk, ilk 2-3 ay içinde tamamen bozulacaktır. Bu süreyi geçtikten sonra sağlıklı bir sabit diske sahip olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Fanlar
Hareketli parçalar zamanla aşınabilir ve gevşeyebilir. Fan sorunları genellikle bileşenlerin aşırı ısınması veya bilgisayarınızın içinden gelen yüksek bir ses ile kendini belli eder.

Sorunlu bir fanı onarmak için bilgisayarınızın kasasını açın ve hangi fanın dönmediğini veya sesin nereden geldiğini tam olarak belirleyin. Zamanla fan üzerinde biriken toz da fanın durmasına yol açabilir.

Anakart
Anakartlarda hareketli parçalar olmasa da, zaman içinde üzerinde bulunan kondansatörler, içlerindeki elektroliti akıtabiliyor (genellikle ucuz bileşenler kullanılması nedeniyle). Kondansatörleri değiştirmek kolay bir iş değildir ve başarı oranınız yüzde 100 değildir. Bu tür bir onarımı yapacak kadar lehim yeteneğinize güveniyorsanız, şansınızı deneyebilirsiniz. Aksi halde anakartı değiştirmeniz gerekiyor.

Bunların dışında bellekler, statik elektriğe maruz kaldıklarında hata yapabilirler. Bellek hatalarını algılamak zordur, çünkü bazı durumlarda örneğin bir ay içinde sadece birkaç kez sorun çıkarabilmektedirler.